Кои са най-честите причини за ремонт?

10 / 08 / 2021
Изображение на новина

Алиса в страната на домашните ремонти...

...или кои са най-често срещаните проблеми, които ни пречат да подобрим дома си

 

По свой собствен начин, ремонтите могат да бъдат толкова вълнуващи и възнаграждаващи, колкото построяването на съвсем нов дом от нулата. Но за разлика от новото строителство, проектите за обновяване не започват с границите на вашето въображение. Независимо дали сте решили да коригирате, надградите или разрушите вече съществуващите конструкции, при всяко положение вие ще трябва да се съобразите с тяхната наличност.

А с това идват както много предизвикателства, така и не винаги положителни изненади. 

 

И въпреки, че скритите проблеми могат да се появят при всеки домашен ремонт, те никога не трябва да застават между вашите мечти за красив и уютен дом и тяхното осъществяване. Ето защо днес ще говорим за най-честите проблеми при ремонт, как могат да повлияят те на вашите планове и какво може да направите, за да ги избегнете или решите. 

Най-чести причини за ремонт:

 

1. Тече, всичко тече

Тръбен теч
Течовете са един от най-често срещаните проблеми по време на ремонт и уви и един от най-сериозните.

Понякога се започва с теч в покрива, който остава незабелязан, докато не се появят първите петна по тавана. Друг път проблемът може да е причинен от дефектен водопровод, като спукана или течаща тръба. В някои случаи дори може да не разберете, че е имало теч, преди да започнете ремонт по жилището по съвсем друга причина.


Щетите могат да бъдат много драматични, като наводнението е на челното място в този списък. Независимо какво е довело до това, последствията могат да бъдат сериозни – изгнил покрив или основи, увредени стени, плесен, мухъл, дори и термити!

 

Ако откриете щетите по време на ремонт, трябва вие и вашият строител да се уверите, че всички конструкции са здрави, преди да продължите с реновацията по вашия дом.

 

Ако основите на вашия дом или покрива ви са претърпели щети ще се наложи да прибегнете до намеса на други специалисти, които да отстранят проблема.

 

Това се отнася и до случаите, когато са налични мухъл или плесен в дома ви, тъй като те могат да са опасни за здравето на вас и вашето семейство.

 

2. Всичо е в основата 

Стара основа на сградаОткриването на повреда в основите е един от най-кошмарните сценарий що се отнася до ремонта на дома ви.

 

Обикновено проблемът се забелязва при появата на пукнатини в стените и подовете, отвори по краищата на стаите или около вратите и прозорците. Понякога това става и докато трае някаква конструктивна работа.

 

Основите невинаги издържат теста на времето.

 

Понякога бетонът, използван при изграждането на фундамента на къщата, се напуква с годините. При по-стари постройки е възможно при проблем с отводняването водата да се е събирала под къщата, а попадайки в земята, тя има свойството да накара почвата да се разшири.

 

Това може да доведе до потъването на къщата, както и други проблеми, свързани с целостта на основите. Трябва да се вземе предвид, че и самата тежест на къщата, както и слягането на почвата под нея, могат да доведат до пропуквания в бетона.

 

Независимо каква е причината, обаче, поправката на такива щети може да бъде много скъпа.  

 

За да се определи най-точно мащаба на проблема е желателно да се обърнете към строителен инженер. Той ще инспектира къщата, за да види колко сериозни са щетите и ще препоръча план за действие.

 

Възможно е вие или наетият от вас строител да се справите със задачата по няколко начина.

Първият вариант е основите на къщата да се укрепят със стоманени скоби.

 

Друг вариант е поставянето на спираловидни болтове между основата и земята отдолу, които да действат подобно на котва и по този начин да стабилизират сградата.

 

В повечето случаи един от тези два варианта е напълно достатъчен. Като крайна мярка понякога, обаче, се налага изливането на изцяло нови основи. 

 

3. Опасни материали 

Опасни строителни материалиКолко пъти сте чували критиката „Вече не ги правят като едно време”?

 

Е, в някои случаи тези промени са за добро.

 

Ако вашата къща е стара и не е реновирана скоро е възможно да откриете някои опасни материали, използвани за нейния екстериор и интериор.

 

Такива са оловото, азбестът и други. 

 

Оловото е тежък метал, който е изключително опасен за вашето здраве и още повече за това на децата ви.
Оловното отравяне въздейства върху мозъка и централната нервна система, а както знаем, до 3 годишна възраст те все още се формират в детето. Едно такова отравяне може да доведе до понижаване на умствените показатели, нефрологични увреждания, изменения в сърдечно съдовата система и други неприятни последици.


В дома оловото най-често се среща в старите интериорни и екстериорни бои, а също и във водопроводните тръби. 

 

Азбестът пък е материал, използван за направата на азбестоцимент, използван в строителството и забранен от ЕС след 90-те години на миналия век. Отличаваща се с якост, огнеупорност и водонепропускливост, тази смес от азбест и цимент е била използвана за направата на покривни плочи, тръби и други.

 

Според експертите най-опасен е азбестът по покрива, тъй като тези конструкции са изложени най-пряко на атмосферните условия и са податливи на ерозия. Така влакната азбест могат да се освободят от плочите и да се вдишат, а веднъж попаднали в белите дробове – те остават там.

 

Затова не е учудващо, че хроничното излагане на азбест води до проблеми с белите дробове, а нерядко и до развитието на рак. 

 

За да сте сигурни, че не излагате на риск себе си и семейството си, най-добре се обърнете към експерт, който да премахне опасните материали от вашия дом. 

 

4. Остарели тръби 

За направата на старите водопроводни системи от преди 60-те години на миналия век обикновено са използвани поцинковани тръби, които са склонни към корозия, запушване и течове.

 

Тези стари тръби трябва да се подменят по две причини – за да предпазите дома си от бъдещо наводнение и защото са опасни за здравето. В днешно време обичайните материали, използвани за направата на водопроводни тръби са мед, ПВЦ, полиетилен и полипропилен. 

 

Полипропиленовите тръби се използват най-вече в жилищни и обществени сгради. Те са леки, гъвкави и освен това имат голяма термоустойчивост, което ги прави подходящи за отвеждането на топла вода и парно
отопление.  

Полиетиленови тръби се използват, когато тръбопроводната система се изгражда извън сградата. Те са слабо устойчиви на високи температури, което ги прави неподходящ вариант за отоплителни системи, но са повече от достатъчни за изграждането на тръбопроводи, по които не тече гореща вода. 

 

ПВЦ тръбите се използват за изграждането на канализация в сградите. Отличават се с това, че се монтират лесно, леки са и са здрави. Трябва да се има предвид, обаче, че те не са подходящи за отвеждането на ацетон, бензин и бензен, тъй като тези смеси могат да ги повредят.

 

5. Остаряла електрическа мрежа 

Електрическа мрежаС усъвършенстването на технологиите, все повече домакински уреди стават достъпни за средностатистическия потребител, а с това и техният брой в домакинството расте.

 

Рядко се замисляме, обаче, че старата електрическа мрежа не е пригодена да издържа на толкова много напрежение. В най-лошия случай може да се стигне дори до пожар.

 

Затова е най-добре да се обърнете към специалист, който да подмени старите кабели и да въведе вашата електрическа мрежа в новия век. Предвид колко опасно може да бъде боравенето с електричество Ви съветваме да не правите това сами. 

 

За да предпазите дома си от токов удар е желателно да поставите защита, която се монтира заедно с бушоните в електрическото табло.

 

Добър вариант също така е и закупуването на ново табло с вграден предпазител.

 

С новата електрическа мрежа освен повече сигурност, ще може да доставите на себе си и семейството си повече комфорт, като разпределите ключовете и контактите според сегашните си нужди.

 

 

6. Когато майстора "си е оставил ръцете"

Строителни специалистиАко жилището ви е имало други собственици преди вас е твърде вероятно вие да не сте първият, който се заема с това да го ремонтира.

 

Независимо дали става въпрос за къща или апартамент, старите жилища обикновено са претърпели няколко ремонта през поколенията. Това съвсем не означава, че те са били направени по възможно най-добрия начин. 

 

Безспорно едно от най-неприятните неща, които могат да се случат при планиране на ремонт, е да попаднете на зле извършен такъв.

 

Още в началото на процеса е възможно да разкриете археологически разкопки, свидетелстващи за непрофесионализма на майсторите, които са били тук преди вас.

 

Това включва, но уви не се ограничава само до: неравен под (особено в банята), неправилно поставени тръби, зле свързана електрическа мрежа, лоша изолация.

 

Поправката на вече стореното от тях може да увеличи вашите разходи за ремонт, но е задължително да се направи, в противен случай рискувате да провалите крайния резултат и да обезсмислите целия труд, който сте вложили.  

 

 

Дотук обсъждахме проблеми по жилището, с които е възможно да се сблъскате, когато планирате ремонт. В следващия раздел от тази статия ще обсъдим най-честите грешки по време на ремонт, допускани от самите собственици на жилища. 

 

 

7. Лош избор на жилище

Лоша локацияБез значение колко опитни и организирани сте, реновацията винаги е трудоемък и стресиращ процес, който отнема от вашето време и пари.

 

Независимо дали става въпрос за основен ремонт на къща или апартамент, мотивът за такъв обикновено е един от двата: да създадете мечтания дом за вас и вашето семейство или да продадете жилището на печалба.

 

Във всеки случай, обаче, вие искате да реновирате, а не да изграждате изцяло ново жилище. 

 

Съветваме ви да проучите щателно жилището, преди да го купите. Обърнете се към специалист, който да провери за скрити опасности, дефекти и структурни нарушения.

 

Също така е желателно да проучите локацията, тъй като е възможно имотът да се намира на място с подземни води или пък в непосредствена близост да е планирано прокарването на път. В някои случаи дори може да се окаже, че пътят ще минава направо през двора ви. 

 

Най-добре избягвайте къщи, които се нуждаят от скъпа структурна работа като изграждането на нов покрив и изливане на нови основи.  Вместо това насочете вниманието си към имоти с визуално отблъскващ вид, които изглеждат по-лоши, отколкото действително са, а реално нямат други проблеми освен визуалните.

 

Така ще може да сведете реновацията си до минимум, а и бюджетът ви за ремонт ще е пощаден.

 

8. Лошо бюджетиране 

Лошо бюджетиранеНезависимо дали става въпрос за импулсивни решения в последната минута или подценяване на мащабите на реновация, зле разпределеният бюджет е една от честите грешки по време на ремонт и е в основата на много объркани планове.

 

Ето няколко кратки и практични съвета за домашен ремонт, които да Ви помогнат с плануването на бюджета:

 

  • Предварително проучете цените на материалите, които искате да използвате за ремонта на апартамента или къщата си и се договорете за цена с хората, които ще извършват този ремонт. Разбира се, преди това трябва да уточните какво точно ще се ремонтира, дали става въпрос за основен ремонт или частичен такъв, какъв е срокът за изпълнението му и дали изобщо вашите планове са съвместими с потенциала на жилището.

  • След като вече имате груба представа за това колко би ви излязъл ремонта, заделете около 20% от бюджета си за непредвидени разходи. По този начин няма да се налага нито да поставяте целия проект на пауза докато намерите средства за завършването му, нито пък да правите компромис с качеството на материалите и работата.

  • Водете отчет на разходите си. Записвайте си всяка покупка, а в случаите, когато я прави назначеният от вас майстор – изисквайте от него касова бележка.

  • Не бързайте да заменяте неща, които могат да бъдат поправени. Много често се случва да подменим уреди, без да сме се поинтересували каква изобщо е причината за повредата на стария. Понякога става въпрос за някаква дреболия и ремонтът излиза съвсем евтино.

  • Високата цена не означава задължително качество, а още по-малко гаранция, че покупката ви ще се съчетае добре с останалия интериор. За да имате красива баня не е нужно да купувате най-скъпите плочки, понякога дори и евтините такива могат да са красиви и да накарат банята ви да изглежда много по-луксозна.

  • Ниската цена, обаче, също не означава задължително пестене. Не купувайте неща със съмнително качество, защото може да се наложи да ги замените много по-скоро, отколкото сте очаквали и с това да си създадете излишни главоболия и непредвидени разходи.

  • Не се хващайте за последната измишльотина, излязла на пазара. Тенденциите идват и си отиват, а някои от тях са толкова безвкусни, че ще ви се прииска да ремонтирате жилището си отново още на следващата година. Типичен пример за това са станалите популярни през последното десетилетие кранчета за вода, които се монтират над котлона, за да не ви се налага да носите тенджерата до мивката и обратно.

  • Ако живеете в жилището, което планирате да ремонтирате, предвидете разходи за хранене навън докато тече ремонтът по вашата кухня.

 

9. Не се съобразявате с годините на сградата 

Стара сградаКогато става въпрос за стари сгради, и особено в случаите, когато искате да ги обновите и продадете на печалба, съобразяването с тяхната оригинална архитектура и тази на останалите сгради в квартала е от изключителна важност. 

 

Външният вид е фундаментален за една къща, още повече когато тя има някаква историческа стойност. Осъвременяването на такъв вид сгради може много да навреди на тяхната продажба, а с това и на вашата потенциална печалба.

 

Типичен пример за това е облицоването на фасадата с изкуствен камък, който освен, че е грозен, има тенденцията да се напуква с годините и да пропуска влага. Разширяването и подмяната на прозорци, макар и без зла умисъл, може да съсипе оригиналния вид на къщата.

 

Освен ако дограмата не е в съвсем неспасяемо състояние – опитайте се да я реставрирате. Така не само ще възвърнете предишния оригинален блясък на къщата, но и ще спестите пари.

 

 

10. Забравили сте двора 

Неподдържан двор и градинаКакто вече казахме по-горе, когато става дума за продажба – външният вид на къщата играе огромна роля.

 

Все пак той е и първото нещо, което прави впечатление на потенциалните купувачи, още преди те да са стигнали до разглеждането на интериора. Затова и никога не забравяме да боядисаме къщата отвън, грижейки се за това тя да изглежда свежа и съвременна.


Рядко обаче се замисляме, че това как изглежда една сграда отвън зависи не само от нейния собствен екстериор, а и от това какво я заобикаля и контекста, в който е поставена.

 

Добре поддържаният двор може да накара една малка и безлична къща да изпъкне, а също и да я направи уютна и привлекателна в очите на купувачите.

 

И обратното – калният и запуснат двор може да отблъсне потенциалните нови собственици и от току що ремонтираната къща, въпреки всичките й новости. 

 

Затова независимо дали ще се обърнете към професионалист за помощ или ще го направите сами с вашето семейство и приятели – отделете време специално за разкрасяването и почистването на дворното пространство.

 

Сега е момента да сортирате всички неща, които сте складирали там през годините и да изхвърлите непотребните такива.

 

Окосяването на ливадата и засаждането на няколко вечнозелени храсти е лесна и сигурна стъпка към по-красив двор. 

 

11. За финал - просто го направете! 

Нека не се лъжем.

 

Независимо дали става въпрос за ремонт на апартамент или къща, планирането и изпълнението на такъв е изтощителен процес, който рядко може да се размине без главоболия.

 

Но ремонтът е и едно от най-удовлетворяващите неща, които можем да направим за нас и нашето семейство.

 

Все пак домът е мястото, което ни приютява в прегръдката си след дълъг и изтощителен ден, което събира нас и нашите най-близки хора заедно и което отразява истинската ни същност.

 

Затова ако той се нуждае от ремонт – не го отлагайте, просто го направете!