Как да пестим енергия и намалим битовите си разходи?

19 / 04 / 2022
Изображение на новина

КАК ДА ПЕСТИМ ЕНЕРГИЯ И ДА ОГРАНИЧИМ БИТОВИТЕ СИ РАЗХОДИ

 

Да изберем зеления начин на живот не е само слоган. За някои хора това е светоглед, който влияе на всичките им решения и определя посоката на по-нататъшното им развитие. Макар на пръв поглед страничните наблюдатели да виждат в зеления живот единствено рециклирането, пестенето на енергия и храненето с чиста храна от био продукция, нещата не се свеждат единствено до това и често истинската причина за този избор остава незабелязана.

1.Защо екологичния начин на живот си заслужава?


Въпреки общоприетото схващане, че основен мотив за преминаването към зелен начин на живот е природосъобразността и запазването на екологичното равновесие, това невинаги е така. Съществуват и чисто финансови и материални причини, поради които много хора правят този избор. Често запазването на равновесието в природата и хармонията в нашия живот вървят ръка за ръка и това, което е добро за околната среда, е добро и за нас.


Ако имате намерение да създавате семейство с деца, е меко казано задължително да се съобразите с това какво бъдеще ще им предначертаете с действията си и в какъв вид ще наследят те планетата, която ще им завещаете. От години насам еколозите предупреждават, че ако не решим проблема в рамките на близкото бъдеще, след това може да е твърде късно за някаква обратима промяна.


Според оценката на Европейската агенция за околна среда, за повишаващите се нива на океаните и моретата, сушите, бурите или като цяло по-екстремните изменения в климата са отговорни най-вече човешките дейности, като на едно от първите места е използването на изкопаеми горива за добиването на електроенергия. 

Тъй като не виждаме енергията, ние рядко мислим за това как я използваме. Има множество лесни начини да намалим нейния разход и да я използваме по-ефикасно.  


2. Правило I: Бъдете по-наблюдателни


Ако вече не го правите, е добре да започнете да водите отчет на разходите си. Сравнявайте сметките си с предишни години, ако продължавате да живеете в същия дом и броят членове на семейството ви е останал непроменен.


Ако тази година сте ходили на почивка повече пъти или за по-дълго време, купили сте си нов електроуред или сте посрещали гости по-често, отколкото миналата година, е нормално да имате промяна в сметките си.

Сезонните фактори също могат да повишат или намалят потреблението ви на енергия. Следете тези промени, за да имате по-добра представа за разходите си. 

 

3. Правило II: Вземи предвид сезонните фактори


Отоплението и охлаждането са отговорни за поне половината от изразходваната енергия в едно домакинство. В страна като България, намираща се в умерения климатичен пояс, сезоните са силно изразени. Поради тези причини ние неминуемо прибягваме към отоплителни уреди през зимата, а лятото търсим спасение в хладния повей на климатика.


Но именно затова трябва да обръщаме голямо внимание на това как и кога използваме тези уреди. Намаляването на термостата на отоплителната ви система дори с няколко градуса може да ви спестява левове дневно.

 

ЗИМАТА

Зимите в България могат да са наистина студени. Това е времето на годината, в което пускаме силно отоплението, правим си по-често топли напитки и прекарваме повече време под горещия душ, за да се стоплим. Ето няколко съвета, особено практични през зимата:

  • Независимо каква отоплителна система използвате в дома си, настройте термостата на около 20 градуса. Всеки градус над 20 използва около 10% повече енергия. Ако уредът ви не разполага с термометър – сложете такъв в стаята и използвайте него за отправна точка, когато регулирате термостата на източника си на отопление. 

 

  • Не вземайте дълги душове. Колкото и да са приятни те, топлата вода отговаря за около 21% от потреблението на енергия в едно домакинство, затова се опитайте да ги скъсите колкото можете. Разбира се, те трябва да са достатъчни, за да се изкъпете спокойно, но не си позволявайте да сте твърде разточителни и да се размотавате под душа, особено без конкретна причина. 

 

  • Обърнете внимание на дограмата си. Прозорците могат да изстудят топлия въздух с до 40%, особено по време на зимните месеци! Затова помислете за външни щори или дебели пердета, които задържат топлината в стаята. Разбира се, от огромно значение е и качеството и изолацията на стъклопакета, така че ако се имали намерение да подмените дограмата на вашето жилище или дори конкретна стая – не се колебайте да го направите сега. Колкото по-рано приключите с този процес, толкова повече енергия ще спестите за в бъдеще, а това ще се отрази благоприятно и на вашия бюджет. 

 

  • В слънчевите зимни дни, обаче, дръжте щорите си вдигнати и не пускайте пердетата си. Дори навън да е студено, стига времето да е ясно, слънчевата светлина може да повиши температурата в стаята. Замислете се само колко непоносимо горещо става в колата ви през лятото, въпреки че навън температурата не е чак толкова висока. 

 

  • Обмислете варианта да разместите мебелите си по начин, който да ви позволи да се възползвате от слънчевата светлина. Закуската в близост до слънчев прозорец може да повдигне настроението ви още от сутринта, дори навън да е мразовита зима.

ЛЯТО

Летата в България могат да са адски горещи. Всички обичаме да се разхладим в дома си, особено след дълъг работен ден и последвалото неприятно пътуване към вкъщи в жегата. За да бъдете по-енергоефективни и да намалите разходите си и през лятото, е важно да обърнете внимание на следните неща:

  • Опитайте да не прекалявате с климатика през лятото. Въпреки, че климатичната система ни предоставя бърз и удобен начин да охладим дома си в горещите дни, това може да ни излезе скъпо. Освен това рязката промяна на температурата не е никак полезна за здравето и е предпоставка за развитието на настинки, а понякога се стига дори и до така наречената „лятна” пневмония. Затова когато температурата навън е под 30 градуса, опитайте да използвате обикновен вентилатор, който да раздвижва въздуха, но все пак да не създава огромни разлики в температурата навън и вътре. 

 

  • Когато излизате от стаята, обаче, не забравяйте да изключите и него, тъй като вентилаторите работят на съвсем различен принцип от климатичните системи. Те няма да охладят помещението, а само ще раздвижат въздуха вътре, което макар и приятно и ефективно за вас, ще е напълно безполезно за общата температура в стаята. Затова е най-добре да включвате тези уреди само когато и вие сте там. 

 

  • Използвайте сенници, които да блокират слънчевите лъчи. Пуснете щорите и пердетата вкъщи и се възползвайте максимално от сенчестите места навън като сенките на стрехите и дърветата. Температурата на сянка може да се усеща с до 10 градуса по-ниска от тази на директна слънчева светлина!

 

  • Оставяйте въздухът да циркулира във вашия дом. Отворените прозорци, които са в срещуположни посоки, са предпоставка за създаването на течение, което не само помага за охлаждането на помещението, но и поддържа въздуха чист и свеж. 

 

  • Както през зимата – замислете се за промяна в подредбата на мебелите ви, за да избегнете директните слънчеви лъчи, влизащи през прозорците ви. 

 

4. Правило III: Разчитайте на LED осветлението


Пестенето на енергия не е нужно да изисква големи реформи в начина ви на живот, но все пак се налага да направите някои промени в навиците си. За съжаление, най-често пренебрегваният консуматор на енергия е осветлението. Освен пари, едно домакинство може да спести до 190 кг вредни емисии въглероден диоксид само чрез подмяна на крушките с енергоспестяващи флуоресцентни или LED такива.


Новите LED крушки достигат пълната си яркост в момента на включването си и изразходват дори по-малко енергия от по-старите флуоресцентни такива. В същото време живота им е до 25 пъти по-дълъг от този на обикновените крушки! Така че въпреки по-високата си цена в магазина, в дългосрочен план този тип крушки намаляват разходите ви за осветление в пъти.

 

5. Правило IV: Внимавайте с топлоизолацията


Изолацията на вашия дом играе ключова роля в намаляването на месечните ви разходи като задържа топлината през зимата, а лятото не допуска тя да премине през прага на вратата ви. Препоръчителното ниво на топлоустойчивост, или така наречената R-стойност, зависи от региона, в който живеете. Колкото по-топъл е климата, толкова по-ниска е препоръчителната стойност. 

Разбира се, за добрата изолация са важни и други неща, освен нейната R-стойност. Качествата й трябва да включват устойчивост на плесен, влага, вредители. Хубаво е да обърнете внимание и на това колко е гъвкав използваният материал и дали може да се използва за покритието на неправилни форми в случай, че домът ви има по-нетипична архитектура. От изключително значение е също и дали материалът, използван за изолация, е горим.


Както още отдавна са казали, нашият дом е нашата крепост, и е редно той да бъде максимално защитен. Ако живеете в шумен район, например в центъра на града, замислете се дали не бихте се възползвали и от изолацията с материал, който е освен всичко и звукоизолиращ. 

Когато избирате вида и нивото на изолация, която искате да инсталирате, е важно да се съобразите с размерите на дома си, както и наличието на съседни апартаменти в случай, че живеете в блок. Ако споделяте стени със съседи и от двете страни на дома си, ще губите по-малко топлина отколкото ако живеете в самостоятелна къща, например.


Външните стени, тавана, пода и мазето са четирите места, които дават най-голямо отражение върху запазването на температурата в дома ви. Вътрешната изолация на стените, обаче, не е най-доброто решение, тъй като е възможно да доведе до появата на мухъл. Освен това, макар да „помага” на помещенията да се затоплят по-бързо, тя пречи на стените да задържат топлина и по този начин е предпоставка и за по-бързото им изстиване.   

 

6. Правило V: Не подценявайте хладилника


Мнозина казват, че кухнята е сърцето на един дом. Защо тогава да не пазим това сърце здраво и екологично чисто, като се възползваме от някои малки съвети за пестене на енергия в кухнята? Хладилникът е един от основните консуматори на енергия в дома, затова на него се полага да обърнем най-голямо внимание. 

Нагласете термостата на хладилника си така, че да е максимално ефективен и за съхранение на храни, и за пестене на енергия. За хладилната част такава температура би била около 3 градуса по Целзий, а за фризера – не по-ниска от -17. Всичко под това ниво използва напразно електроенергията ви.
 

Когато съхранявате храни и течности, не забравяйте да ги покриете. Влагата от непокрити храни кара компресора на хладилника да работи извънредно, за да поддържа температурата вътре ниска.


Разбира се, добре е да използвате готови кутии за съхранение или такива, които ще използвате отново, защото разхищението на пластмаса и причиненото от това замърсяване на планетата ни е един от най-сериозните и належащи проблеми на човечеството в момента. 

Въпреки че често остава на заден план, чистотата на нагревателите под и зад хладилника е изключително важна за неговото правилно функциониране. Тяхното предназначение е да охлаждат и кондензират субстанцията, отговаряща за поддържането на температурата в него. Когато тези нагреватели са прашни, обаче, това утежнява работата на компресора.


Той трябва да работи по-усилено, което е предпоставка за по-бързото му изхабяване и следователно – по-скорошните ремонтни дейности по подмяната му. За да избегнете тези скъпи ремонти, не оставяйте праха да се натрупва по нагревателите и включвайте в плановете си за почистване и тяхната поддръжка. Това е нещо, което няма да ви отнеме много време, а може да ви спести куп главоболия и пари. 

 

7. Правило VI: Изключвайте ел. уредите у вас


Всички уреди, включени в захранването, използват някаква енергия, дори когато не са в режим на работа. Много от тях имат функция „в режим на готовност”, дори да не подозираме за това. Тази загуба на енергия е позната още като фантомна или вампирска по очевидни причини.


Според някои проучвания, само заради тези уреди може да изгубите за година толкова енергия, колкото ползва за един месец цяло домакинство. Това важи и за зарядните устройства, независимо дали към тях е вързан уред, който се зарежда. Те не просто преобразуват енергия, те я изразходват. Всички зарядни устройства с трансформатор (онези черни кутии в края на захранващите кабели) консумират енергия и благодарение на несъвършения си дизайн, губят до три четвърти от енергията, която минава през тях.


Затова се опитайте да си създадете навик винаги да изключвате уредите, които не ползвате. Няма никакъв смисъл, например, тостерът ви да стои включен денонощно, само за да си изпечете филийки два пъти дневно. 

 

8. Правило VII: Внимавайте с топлата вода

Знаете ли, че 90% от енергията, използвана от пералната машина, отива за нагряване на водата? Стига да не ви се налага да перете изцапани с машинно масло дрехи, дори програмите на 30 градуса ще са достатъчно ефективни за перфектното им изпиране.

Освен това днес на пазара има достатъчно видове перилни препарати, които са ефективни и при ниски температури. Да не забравяме и модерните перални машини, които с всеки ден стават все по-ефективни в работата си и не изискват толкова енергия. Същото се отнася и за миялните машини. 

Добре е да използвате студена вода и когато готвите. Не само за вашия бюджет, но и за вашето здраве. Топлата вода от чешмата има свойството да абсорбира повече олово и други замърсители от тръбите.

 

9. Правило VIII: Използвайте възобновяема енергия


Възобновяемата енергия, наричана още чиста енергия, се добива от възстановяващи се източници или практически неизчерпаеми такива.


Пример за това са вятъра, дъжда, приливите, отливите, геотермалната енергия, слънчевата светлина и други. Въпреки, че възобновяемата енергия често се смята за нова технология, използването на природните ресурси отдавна се използва за отопление, транспорт, осветление.


Още от древни времена хората са използвали вятъра за задвижване на лодки, с които да прекосяват морета и океани и мелници, с които да смилат житото си.  


Слънчевата енергия е един от най-изобилните и свободно достъпни източници на енергия на нашата планета. Количеството слънчева енергия, достигащо земната повърхност за един час, е повече от общите енергийни изисквания на планетата за цяла година!


Разбира се, слънчевата енергия си има и своите минуси. Силата на лъчите на слънцето варира в зависимост от времето на деня, сезона и географското положение. Трябва да се вземат предвид и характеристиките на конкретната местност, в която се намира дома ви. Такъв тип източник на енергия е подходящ за южни и слънчеви райони и най-вече за хора със самостоятелни къщи, на чийто покрив могат да поставят соларни панели.


Въпреки, че вероятно няма да успеят да покрият всичките нужди на домакинството ви, с няколко слънчеви батерии може да съкратите бюджета си за електроенергия до голяма степен, особено в летните месеци. 

 

10. Вместо заключение

Икономията на енергия е важна поради много причини. Независимо дали сте мотивирани от възможността да съкратите бюджета си, да повишите стойността на жилището си, или сте загрижени за природата и искате да направите позитивна промяна и да вдъхновите други хора с избора си, това винаги е стъпка в правилната посока.


Макар наглед незначителна, с тази малка стъпка вие може да поставите основите на едно по-съзнателно съществуване.