Как да превърнем малката баня в малко бижу?

30 / 05 / 2022
Изображение на новина

Как да превърнем малката баня в малко бижу?

 

Често си представяме, че ремонта на малка баня – такава под 5 квадрата - би било много по-бързо, лесно и евтино, в сравнение с голямата баня. Но когато се стигне до това, ние често се изненадваме, че всъщност е съвсем малко по-бързо, не много по-лесно и съвсем не евтино. Причината е, че малката баня съдържа повечето от елементите на голямата такава, а ремонта изисква намесата на същите професионалисти.


Реалността е, че една баня с размер 5 квадрата е 3 пъти по-малка от такава с размер 15 квадратни метра, но ремонта й би спестил само около 25% от вашето време, пари и усилия. Въпреки това има начини да превърнете малката си баня в бижу без огромни разходи. 1. Видовете баня според тяхната функция

 


Независимо от размерите си, баните могат да се разделят основно на четири вида. Ето кои са те:


I. Полу-баня. По-големите домове често имат такова помещение, в което има съвсем малко повече от мивка, тоалетна и врата за уединение. Тя е удобна баня, която се ползва ежедневно както от членовете на домакинството, така и от неговите гостите, когато те не се нуждаят от удобствата на пълната баня (като вана, душ и други). Малкият размер и ограниченият брой санитарно оборудване означава, че една полу-баня може да се ремонтира сравнително бързо, а и факта, че не е единствената баня в дома, означава че няма да имате спешен краен срок за нейното завършване и няма да плащате допълнително за експресни услуги.


II. Цяла баня. Този термин се отнася за всяка баня с пълна гама от удобства като мивка, тоалетна и душ (или вана). Това е помещение, което обикновено се ползва всеки ден. В домове с две или повече бани, една цяла баня може да бъде определена за главна такава, а другите да се разпределят за ползване от децата или гостите на семейството. Тъй като цялата баня ще се използва ежедневно, трябва да вземете това предвид при избора си на материали, обзавеждане и принадлежности. Все пак ще искате да изберете нещо здраво и надеждно, което да издържи на дългите години употреба.


III. Баня за гости. Това отново е баня с пълна гама от удобства като мивка, тоалетна и душ, но която се използва спорадично, най-вече когато ви посещават гости. Когато децата вече са напуснали семейното гнездо и са свили собствено такова, или просто са избрали да живеят на друго място, тяхната баня може да бъде превърната в гостна баня. Тъй като тези помещения се ползват сравнително рядко, много хора предпочитат да използват по-икономични материали и да не хвърлят твърде много средства в нейното обзавеждане. Това значително би облекчило бюджета ви. А и предвид факта, че това е вторична баня, времето ви за ремонт отново не би било ограничено, което също е предпоставка за пестене на средства.

IV. Основна баня. В домове с повече от една баня, терминът основна (или главна) баня обикновено се използва за означение на тази, която собственикът на дома ползва. Когато домовете имат само една баня, обаче, честта да бъде главна баня се отрежда на всъщност единствената такава, дори и тя да е с компактни размери. В такъв случай е желателно да изберете качествени, издръжливи материали за нейния ремонт. Позволете си да не пестите средства в нейното обзавеждане. Все пак тя ще се ползва ежедневно от всички членове на вашето семейство, както и от вашите гости и трябва да бъде безупречна.

 

2. За кого е предназначена малката баня? 

 

Заедно с определянето на вида на вашата баня е важно да се съобразите и с това кой ще я ползва. 

 

I. Вие: Ако малката ви баня е и ваша основна баня, вие вероятно я ползвате по много предназначения – за гримиране, бръснене, ходене до тоалетна, вземане на душ. В такъв случай ви съветваме да помислите за шкафове за съхранение, които да побират всичките ви тоалетни принадлежности. Желателно е шкафовете да бъдат от качествен материал, който ще издържи с годините на високата влажност и променлива температура в банята. 

 

II. Децата: На баните, предназначение за деца може да се наложи да издържат години употреба (и злоупотреба). Бебетата и малките деца обикновено се нуждаят от вана. Макар и не невъзможно, къпането на малко дете под душа би било много по-трудоемко, особено ако се опитвате да останете сухи. Подовете и отводняването също са важни, защото малките калпазани могат да наводнят цялото помещение само с излизането си от ваната. От съществено значение е санитарното оборудване да е издръжливо. Трябва да се обърне внимание и на това, че не е желателно то да има остри ръбове, тъй като децата могат да се наранят, особено при мокър и хлъзгав под.

III. Гости: В зависимост дали става въпрос за гости за деня или такива, които ще останат през нощта, трябва да изберете вида баня, който най-добре би отговорил на нуждите ви. За първите е достатъчна и полу-баня с нищо повече от тоалетна чиния, мивка и закачалка за кърпа (както и съответната кърпа, разбира се). За гостите с преспиване е хубаво да осигурите баня с душ, но не е нужно да отделяте огромен бюджет за ремонта или изграждането на такава. Най-малкото ще си спестите от шкафове за съхранение, тъй като никой не отива на гости за ден, взел със себе си всичките си тоалетни принадлежности и козметика.

IV. Възрастни/Хора с увреждания: Този вид потребители може да изисква допълнително или дори различно оборудване като парапети за хващане, настилки против хлъзгане или по-ниски шкафчета. Ако вашата компактна баня има възможност да побере вана, от голяма полза би било да инсталирате такава с врата, улесняваща нейното използване. Ваните с врати са идеално решение за хората с нарушена опорно-двигателна функция, за които би представлявало трудност прескачането на парапета на една обикновена вана. Освен това значително ще намалите риска от това те да се подхлъзнат при опита си да влязат или излязат от нея.

 

3. Времето е пари


Нека си го кажем направо: бързият ремонт струва повече от това да правите нещата поетапно. Това се дължи основно на факта, че бързата реновация изисква генерален изпълнител, координиращ проекта посредством различни подизпълнители – водопроводчици, електротехници, фаянсаджии, дърводелци – а вие плащате за неговото време, умения и опит.


И докато е възможно вие да влезете в ролята на такъв генерален изпълнител (което включва интервюирането, наемането и надзираването на наетите от вас майстори), това винаги е по-бавен процес от наемането на професионалист, който вече е създал връзките си в тези среди и може лесно да избере хората, на които да се довери. И все пак, ако решите да се нагърбите с тази нелека задача, бихте могли да спестите доста пари, като елиминирате този посредник между вас и подизпълнителите. 

Най-евтиният вариант обикновено е този, който отнема най-много време. Ако сте компетентни и умеете да правите нещата сами, с помощта на няколко сръчни помощници, вероятно бихте успели да се справите с ремонта за времето, за което би се справил и един генерален изпълнител. И все пак много малко собственици попадат в тази категория.


Ако нямате предишен опит, най-добре би било да оставите ремонтните дейности на квалифицирани лица, защото професионалната реновация винаги ще се различава от тази, извършена от аматьори. 

 

4. Избор на материали

 

Няма по-добър начин да намалите разходите си от това сами да потърсите и изберете материалите за реновацията на вашата малка баня. По този начин ще може да откриете всички отстъпки, предлагани в онлайн магазините или от местните търговци.

Понякога дадено санитарно оборудване се продава с намаление единствено, защото е миналогодишен модел. Козметични дефекти, които не влияят по никакъв начин на правилното функциониране, също могат да са предпоставка за значителна отстъпка в цената. 

Ако разполагате с времето и мястото за съхранение на материалите, нужни за ремонта, както и закупеното санитарно обзавеждане, добра идея е да приключите с пазара на всичко необходимо преди да започнете със същинската работа. Така реновацията на банята ви би свършила много по-бързо, а пестейки време – ще спестите и пари. 

Трябва да имате предвид обаче, че някои генерални изпълнители предпочитат (или дори настояват) да работят с конкретни фирми и материали. Ако планирате да наемете такъв, обсъдете този въпрос преди да е започнала същинската част по ремонта. 5. Как протича ремонта?
Да имате готов план за това как ще протекат процесите по реновацията на вашата малка баня би ви дало възможност да прецените кога и къде ще може да спестите ресурси и време. По-долу ще изброим всички етапи според тяхната последователност. 


I. Планиране. Разбира се, то е на първо място. Независимо дали вие или наетите от вас лица ще изпълняват ремонтните дейности, добрият план е задължителен, за да си спестите пари, време, а също и много главоболия. Това включва чертожни планове (особено ако подредбата в банята ви ще е различна), получаване на разрешителни, намирането на всички професионалисти, които ще са ви нужни, както и уговорката за това кога ще започне и завърши ремонта. Трябва да сте наясно и кой ще набавя материалите – дали това ще сте вие, главният изпълнител, или пък по собственото усмотрение на всеки майстор. Ако сте се спрели на варианта с наемането на главен изпълнител, то той би свършил по-голямата част от това. Но за да спестите пари, може да извършите планирането и сами.

II. Разрушаване. Всяко реновиране започва с разрушаването на елементите, които ще бъдат подменени. В зависимост от степента на трудност на ремонта (дали ще е козметичен, частичен или пълен) това може да варира от премахването на осветителните тела и държачите за кърпи до къртенето на плочки и изкопаването на стени. И макар да е трудоемко в случаи като последния, това е работа, която до голяма степен може да се извърши и от вас. И освен всичко може да се свърши в рамката на един уикенд. Ще трябва обаче да наемете специализиран контейнер, в който да изхвърляте строителните отпадъци или да наемете компания, която да се занимае с това вместо вас.

 

III. Водопроводна инсталация. Когато работите с тръби трябва да сте изключително внимателни, тъй като последиците от една зле направена инсталация могат да бъдат катастрофални. Освен ако нямате солиден опит в тази сфера, е добре да оставите водопроводната инсталация в ръцете на професионалист. Заради естеството си на работа, водопроводчиците често посещават поверените им обекти и затова услугите им се заплащат скъпо. Задължително е да се направят поне две инспекции – една, докато ремонта е в грубата си фаза и една, когато всичко е завършено. Замислете се обаче колко по-скъпо би ви излязло да се опитате да направите сами водопроводната инсталация само за да разберете в края на ремонта, че сте сбъркали? Затова ви съветваме да се доверите на доверен професионалист.

IV. Електрическа инсталация. Това е друг компонент от ремонта, който трябва да бъде оставен в ръцете на професионалисти, освен ако сами не сте експерти в електроинсталациите. Професионалният електротехник ще провери инсталацията и ще я подмени напълно или там, където трябва. Също така ще прокара кабелите за осветлението и вентилацията. По-късно, когато стените и таваните са завършени, той ще монтира осветителните тела, вентилаторите, и ще провери инсталацията отново. Също като при водопроводната инсталация, обикновено се изискват и правят поне две инспекции – при груб вид и след като всичко е завършено.

V. Плочки. Разходите за плочки може да са едни от по-значителните що се отнася до ремонта на вашата малка баня. Благодарение на своята по-голяма издръжливост, обикновено за подова настилка се избират плочки от гранитогрес. Те обаче често са по-скъпи от стандартната керамика, използвана за облицоване на стените. Затова вариант е сами да се нагърбите с нелеката задача по реденето на плочките, но трябва преди това добре да проучите въпроса. Изключително важно е да съобразите ъгъла на подовата настилка с мястото, на което се намира сифонът. При зле направен под водата няма да се оттича безпроблемно, а в най-лошия случай дори може да се събира в някой недостъпен ъгъл.

VI. Шкафчета. В повечето случаи шкафчетата и тоалетките се инсталират след като стените, пода и тавана са завършени. Това е работа, която може да свършите и сами. Разбира се, размерът на вашата малка баня би могъл да бъде известна пречка, но е нещо напълно преодолимо.


VII. Финални щрихи. След като всичко друго е приключило е ред на водопроводчика и електротехника да се върнат, за да довършат започнатото от тях в началото на ремонта. Инсталирането на смесители, душове, осветителните тела спада към тази последна фаза. В зависимост от това дали всичко функционира по план ще проличи и дали работата им е била добре свършена. 

6. Ами дизайнът?Една баня може да запази своят уау фактор въпреки компактните си размери. Ето няколко малки съвета за дизайна на вашата малка баня:

I. Използвайте цветовете във ваша полза. Светлите цветове биха могли да накарат малкото пространство да изглежда по-голямо и просторно, отколкото всъщност е. Същото важи и за еднородните такива. Затова е добра идея да заложите на близки по нюанс, светли цветове, когато избирате дизайна на своята малка баня.


II. Заложете на дизайн с много огледала. Инсталирайте огромно огледало зад мивката, например. Така не само ще е по-удобно за вас, когато тя трябва да се ползва от повече от един човек, но и ще внесете усещане за простор в ограниченото пространство.

III. Плочките са чудесен начин да внесете динамика в компактната баня. Използвайте плочки с голяма шарка, за да накарате малкото пространство да изглежда по-голямо. Едрите квадрати и широките ленти могат да заблудят окото и да накарат малката баня да изглежда по-обширна.


IV. Декорирането на малката баня с произведения на изкуството не само ще добави нотка стил, но и ще промени усещането за пространство. Поставете картини или други форми на изкуство така, че да се виждат в огледалото когато сте във ваната или под душа.

V. Стандартно отварящите се врати могат да създадат значителни затруднения в една малка баня. Затова заложете на шкафове без врати или с плъзгащи се такива. Същото се отнася и за душа – използвайте или плъзгащи се врати, или завеса.

VI. Изберете ъглова мивка, която заема малко пространство, ако банята е с наистина ограничени размери. Понякога дори и най-компактните стоящи умивалници могат да са твърде големи и неподходящи за вашата баня.


VII. Използвайте смесители, които се монтират директно на стената. Това би ви позволило да монтирате по-тясна мивка и тоалетно шкафче, като по този начин ще освободите и площ. Макар да не звучи като много, понякога няколко сантиметра могат да са решаващи за цялостното разположение на обзавеждането в една малка баня. 

 

VIII. Друга идея за употреба на пространство е да инсталирате държачите за кърпи от вътрешната страна на вратата. Така ще можете да освободите поне една от стените.

IX. Използвайте цялото налично пространство, когато е необходимо. Например – поставете рафт за съхранение над тоалетната, ако таванът е достатъчно висок. Друга хитра идея е да разположите там закачалката за кърпи, особено ако тоалетната и мивката ви са в непосредствена близост.