Как да изберем боя за стените у дома?

13 / 07 / 2022
Изображение на новина

Цветен свят, или как да изберем правилната боя за стените у дома

Боядисването е най-лесният начин за освежаване на дома. Ето защо не е изненадващо, че то е и най-предпочитаният такъв. С това лесно, преобразяващо действие вие може да накарате една стара стая да изглежда чисто нова. Но за да направите това, първо трябва да изберете подходящата за целта боя. 

 

Как да изберем боя? 

 

Нанасяне на сива боян върху стена

 

Първото и най-очевидно решение, което трябва да се вземе, е избора на цвета. Цветовете в една стая имат повече сила, отколкото мислите. Те могат да накарат една малка стая да изглежда голяма и просторна, както и да накарат голямата стая да изглежда по-интимна и уютна; могат да озарят тъмната стая и да намалят отблясъците в твърде светлата такава; могат да стоплят, както и да внесат прохлада. Затова сме се постарали да отделим достатъчно внимание на влиянието на цветовете и да ви помогнем да направите правилния избор за цветовата схема във вашия дом. 

 

Но докато много хора се фокусират върху избора на цвят, вида на боята често остава на заден план. А това е не по-малко важно. 

 

Боята за стени обикновено се състои от три компонента: разредител, свързващо вещество и пигмент. В зависимост от разредителя в боята зависи колко лесно ще се разнася тя и колко бързо ще съхне. Свързващото вещество пък отговаря за това колко добре ще прилепне тя към стената. 

 

В зависимост от разреждащото вещество боите се делят основно на два вида: латексови и алкидни. Другото разделение на видовете боя е според свързващото им вещество и ги дели на вододисперсионни, силикатни, силиконови и минерални. Какъв вид боя ще изберете зависи от помещението, което искате да боядисате, ефекта, който искате да постигнете, както и вашият бюджет. 

 

Видове бои

 

Преди да се впуснем в повече подробности, нека разгледаме различните типове бои и какво трябва да знаете за тях. 

 

Латекс 

Латексът е боя на водна основа и е най-често срещаният вид боя за домашна употреба и се нарича така заради наименованието на свързващото й вещество. За нейната пигментация се използва акрил, но тя не бива да се бърка с акрилната боя. Този тип боя лесно се измива със сапун и вода и е по-екологична в сравнение с други. Характеризира се с по-малко летливи органични съединения (ЛОС) и има отлични показатели. Латексът е известен със своята гъвкавост и водонепропускливост, която предотвратява появата на плесен във вашия дом.


Латексът е по-евтин и има по-добра покривност от акрилните бои, например. Това означава, че ще ви трябва по-малко боя за покриването на същата площ, и то при по-ниска цена! Освен това боите на водна основа съхнат по-бързо. Това означава и по-бързо боядисване и приключване с ремонтните дейности, което също е предпоставка за пестене на пари.


Боите на латексова основа се предлагат в множество цветове и нюанси, правейки ги отличен избор за всеки тип помещение. Освен за интериорно боядисване, те са подходящи и за екстериора на вашия дом.

 

Акрил

 

Акрилните бои са бои на маслена основа, като в зависимост от това дали те са синтетични или не, за тяхната направа се използват алкиди или натурални продукти като ленено семе. Те са особено подходящи за помещения, изложени на много влага, като кухни, бани, гаражи или външни стени. 

Този вид бои са по-износоустойчиви от латексовите и затова стените, боядисани с акрил, не изискват толкова често пребоядисване. Те са по-издръжливи на температурни промени и не се напукват и лющят така, както тези на водна основа. 

Акрилът обикновено е по-скъп от боите на латексова основа и изисква специални разредители. Тези бои имат по-силна миризма и съдържат повече летливи органични съединения (ЛОС), затова не се смятат за особено екологични. 

 

Алкидни бои

 

При този вид бои разредителят и свързващите вещества са химически. За разредител най-често се използва алкохол или минерален спирт, а свързващото вещество е синтетична смола. Именно наличието на смола прави този вид боя особено издръжлива и затова подходяща за помещения с много трафик, като коридорите.

Отново благодарение на смолата, този вид бои са устойчиви на влага и се почистват лесно с вода, което ги прави добър избор при боядисването на банята и кухнята. Освен това те запазват блясъка си много по-дълго от повечето други бои, което означава, че няма да ви се налага да освежавате стените си толкова често.

Алкидните бои не са предпочитан избор за боядисване на външни стени, тъй като не се разширяват и свиват в зависимост от атмосферните условия и това може да доведе до тяхното напукване. 

 

Как ни влияят цветовете? 

 

Боядисване на стена с бояджийски валяк

 

Цветовете във вашия дом са отражение на личността ви. Въпреки, че повечето от нас може да не отделят много време, мислейки за цвета на стените вкъщи, те ни въздействат подсъзнателно и влияят на нашето настроение и мисли ежедневно. 

Цветът влияе на хората по много начини в зависимост от тяхната възраст, пол, етническа принадлежност, дори тяхното местоживеене. Бялото, например, се приема различно от хора, живеещи в топли, южни страни и такива, които живеят в сурови заснежени местности. 

За да имате красив дом не е нужно да се съобразявате с тенденциите - те идват и си отиват. Хората, които живеят в този дом го правят красив, избирайки цветовете, които най-добре отразяват личността им. Ето защо е толкова важно да изберете правилната боя за вашия интериор.

 

Според влиянието си цветовете могат да се разделят основно на три вида – активни, пасивни и неутрални. Добре е да подберете цвета в стаята според нейното предназначение, но и според вашият личен вкус и усещане за хармония. Светлите цветове са ефирни и експанзивни и карат помещението да изглежда по-светло и просторно. Тъмните цветове са изискани и топли; те карат големите помещения да изглеждат по-малки и уютни.  

 

Червено - цветът на страстта 

 

То повишава нивото на енергия в стаята и ни зарежда с адреналин като никой друг цвят. Червеното е добър избор, когато искате да предизвикате вълнение. В дневната и трапезарията, този цвят сближава хората и ги стимулира да разговарят един с друг. В коридора създава силно първо впечатление.

 

Проучвания показват, че червеното повишава кръвното налягане и ускорява дишането и сърдечната честота. Макар обикновено да се смята за твърде стимулиращ цвят за спалнята, ако използвате стаята само през нощта, то вие ще виждате цвета й под светлината на лампата. Тогава той ще изглежда приглушен, богат и елегантен. 

 

Жълто - цветът на радостта 

 

То улавя радостта на слънчевите лъчи и заразява с щастие. Отличен избор е за кухнята, трапезарията и банята, защото ще ги зареди с енергия и ще приповдигне вашето настроение. В коридорите и малките пространства, жълтото може да се усеща обширно и приветливо. Но въпреки, че жълтото е жизнерадостен цвят, то не е подходящо за основен цвят в стаята.

 

Проучванията показват, че хората са по-склонни да загубят обладание в жълт интериор. Бебетата също плачат повече в жълти стаи. Когато е в големи количества, този цвят има тенденцията да създава чувство на безсилие и гняв. В хромотерапията жълтото се използва за стимулация на нервната система и пречистване на тялото. 

 

Зелено - цветът на комфорта 

 

За зеленото се смята, че помага на очите да се отпуснат. Комбинирайки жизнерадостта на жълтото с успокояващата сила на синьото, то е подходящо за почти всяка стая в дома. В кухнята, зеленото създава усещане за прохлада, във всекидневната – насърчава отпускането след тежкия работен ден.

 

Но в зеленото има и достатъчно топлина, за да допринесе за комфорта и чувството за сплотеност в семейството.
Зеленото има успокояващ ефект и когато се ползва като основен цвят за декорация. Смята се, че облекчава стреса, като помага на хората да се отпуснат.

 

Лилаво - цветът на елеганса

 

Тъмните нюанси на лилавото са богати и драматични и създават усещането за изисканост. Този цвят се асоциира с лукс и креативност. Когато се използва като акцент, то придава дълбочина на цветовата схема. По-светлите варианти като лавандуловото и люляковото внасят същото спокойствие в стаята, което и синьото, но без риска да я направят твърде студена.

 

Оранжево - цветът на енергията

 

Оранжевото е енергичен цвят, който предизвиква вълнение и ентусиазъм. То е чудесен избор за личната фитнес стая, защото ще насърчи у вас всички емоции, нужни за изпълнението на вашата тренировка. Не е подходящ за спалня поради същите причини.


Някои древни народи смятали, че освен да повишава нивата на енергия, оранжевото можело да лекува и белите дробове. 

 

Неутралните цветове - непреходна класика

 

За такива се смятат бялото, сивото, черното и кафявото. Схемите, съставени единствено от натурални цветове, невинаги са на мода. Но по отделно тяхната сила е в това да влияят на другите цветове в дома. 

 

Бялото е положителен цвят, който се свързва с чистота, невинност, безопасност. То въздейства благоприятно върху цялостното благосъстояние на духа и тялото. В интериорния дизайн този цвят често се използва, за да накара помещенията да изглеждат по-просторни и големи.


Черното е препоръчително да се използва в малки дози, като акцент. Някои експерти твърдят, че всяка стая се нуждае от малко количество черен цвят, който да заземи цветовата схема и да й придаде дълбочина.

 

Как да изпробвате боята?

 

Боядисване на стена в хол

 

Вместо да използвате евтина четка, нанесете боята по същия начин, както бихте подходили при боядисването на цялата си стая – смело и с качествени инструменти. Наистина трудно е да прецените как бихте се чувствали по отношение на цвета само от едно мъничко квадратче на фона на голямата стена. Затова не щадете боя що се отнася до площта. И не забравяйте да нанесете няколко слоя, за да добиете наистина реалистична представа за това как биха изглеждали стените ви след тази разкрасителна процедура.


Ако пък става въпрос за нови стени - не забравяйте да ги грундирате преди това. За да видите истинския цвят, който сте избрали за дома си, е нужно да положите ръка грунд, която да служи като основа за боята. Някои строителни материали са изключително абсорбиращи и дори след третата ръка боя стените ви няма да изглеждат така, както сте си ги представяли. 

 

За финал - какво да запомните? 

 

Когато става въпрос за боядисване на интериорни стени, ние рядко прибягваме до намесата на професионалист. Често обаче допускаме грешки, най-вече от прибързаност, невнимание или най-обикновена неинформираност. Ето кое трябва да запомним, преди да пристъпим към същинската част от боядисването.

 

  • Избирайте висококачествени инструменти! Въпреки, че отделяме значително време за избор на боя, ние рядко се замисляме за апликаторите, които използваме за нейното полагане. Четката и валяка (или така нареченото мече) са от огромно значение за крайния резултат.

 

  • Подготвяйте стените за боядисване! Както вече споменахме, грундирането е от първостепенно значение, тъй като помага за равномерното разнасяне и попиване на боята. Преди да грундирате, обаче, се уверете, че стените имат шпакловка и замазка, както и че са почистени.

 

  • Подготвяйте дома за боядисване! Преди да започнете със стените, е важно да подготвите и дома си за този козметичен ремонт. Покрийте пода и вещите в стаята с найлон, за да ги предпазите от щети. Ако имате свободно пространство в другите стаи – пренесете някои от по-малките мебели там. По този начин не само ще ги предпазите от пръските боя, но и ще си освободите място на своеобразната работна площадка.

 

  • Тиксото е ваш приятел! За да направите линиите около контактите, ключовете и тавана прави, облепете ги с тиксо. След като сте приключили с периметъра, махнете тиксото, за да не засъхне заедно с боята. По този начин работата ви ще изглежда много по-професионална.

 

  • Отцеждайте боята! Използването на прекомерно количество боя ще доведе до засъхването й по четката, правейки я неизползваема. Същото важи и за валяка. Затова потапяйте само върха на четката, а валяка отцеждайте добре, преди да го поднесете към стената. 

 

  • Изчакайте боята да изсъхне! Често допускана грешка е прибързаното нанасяне на следващия слой боя, преди стената да е напълно изсъхнала. За да не се случи това, спазвайте инструкциите, дадени на опаковката. Ако все пак не сте сигурни дали боята е изсъхнала е по-добре да изчакате, вместо да рискувате и провалите цялата си работа досега.